Kiki &Co
Alles over opvoeding, voeding, educatie en vermaak.
Koken: Bladerdeeg...

_____________________________________________________

regels voor je begint met je bladerdeeg gerechten:

-      Heb je lang haar? Doe ze dan vast in een staart.

-      Rol je mouwen helemaal omhoog. Niet schuiven!! De kans is groot dat ze dan weer naar beneden schuiven, wanneer je bezig bent.

-      Was je handen goed met zeep.

-      Droog je handen goed af, met een schone handdoek

-      Draag een schort en een koksmuts (Alleen als je dit hebt).

 

_____________________________________________________

 

Kaasstengels

Ingrediënten:

 4 plakjes bladerdeeg, geraspte kaas, zout, peper en ei.

  Benodigdheden:

 Snijplank, mes, kommetje, vork, oven, bakplaat, bakpapier.


  Aan de slag:

 Verwarm de oven voor op 225 graden. Kluts het ei in een kommetje en doe er een beetje zout en peper doorheen (naar smaak, dus dit hoeft niet). Snij de plakjes bladerdeeg in 4 stroken en verdeel ze over de bakplaat die bedekt is met bakpapier. Besmeer deze stroken daarna met het ei-mengsel. Prik met een vork wat gaatjes in de bladerdeeg stroken. Bestrooi je stoken met de geraspte kaas en bak ze daarna 14 minuten af.

 Variatie:

 Om een variatie te maken van verschillende smaken kan je na het besmeren van de ei er ook een beetje Italiaanse kruidenmix of paprika poeder erop gooien. En daarna de kaas natuurlijk.


  Je kan er ook kaas twisters van maken, dit doe je door de bladerdeeg te draaien wanneer je deze helemaal hebt bekleed.  Of je rolt je stroken op en snijd ze daarna in plakjes. Dan zijn het net kaas koekjes. 

 _____________________________________________________

Gevulde bladerdeeg bakjes

Ingrediënten:

Bladerdeeg, groene pesto, chorizo of plakjes kipfilet, sherry tomaatjes en geraspte kaas.

 Benodigdheden:

Oven, beetje boter om in te vetten, bakvorm voor cup cakes, lepel, snijplank, een mes.


 Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 225 graden. Vet een bakvorm voor cup cakejes in met een beetje boter en druk de je bladerdeeg vellen in de bakjes.

Schep een klein beetje pesto in je bladerdeeg bakjes gevolgd door stukjes chorizo of kipfilet (beide eerst in dunne plakjes of reepjes snijden). Snijd de sherry tomaatjes in kleine plakjes en verdeel ook deze over je bakjes. Strooi als laatste wat geraspte kaas over de bakjes en bak ze 14 minuten goudbruin. 

Variatie:

Je kan de bakjes ook vegetarisch houden of je vult ze met andere vlees- of vissoorten. 

_____________________________________________________

Vlees broodjes

 Ingrediënten:

Bladerdeeg, kipgehakt en kruiden naar eigen smaak om je kipgehakt mee te kruiden.

 Benodigdheden:

Een kom, een lepel, een mes, een snijplank, ovenplaat, bakpapier.


 Aan de slag:

Verwarm je oven op 180 graden. Kruid je kipgehakt in de kom naar eigen smaak (wij hebben gekruid met een beetje zoete ketjap, peper, zout en knoflook). Snijd je bladerdeeg door de helft en schep in het midden een beetje kip gehakt. Vouw de zijkanten over elkaar heen en leg ze op je ovenplaat dat bekleed is met bakpapier. Eventueel kan je nog ei kloppen en dit over je vlees broodjes heen smeren maar het is niet nodig. Bak je vleesbroodjes gaar in ongeveer 30 tot 40 minuten. 

_____________________________________________________

 Appel bladerdeeg roosjes

 Ingrediënten:

 1 pak bladerdeeg (10 vellen), 300 ml water, 100 gram suiker, 1 zakje vanillesuiker, 3 appels en poedersuiker of kaneel

 

Benodigdheden:

 1 mesje, bakplaat, bakpapier, oven, kookplaat, en een kook pannetje.

Aan de slag:

 Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Verdeel de bladerdeeg, en haal de folie ervan af. Roer in een pannetje het water met de suiker en vanillesuiker door elkaar tot het kookt. Snij de appels doormidden en haal het klokhuis eruit. Snij de appels in dunne plakjes en leg deze voor max. 2 minuten in het warme water. Snij ondertussen de bladerdeeg plakjes in drie repen. Plak steeds twee repen aan elkaar zodat je repen langer worden. Haal de appelplakjes uit het water en verdeel deze in de lengte op de repen bladderdeeg. Rol de repen op tot een roosje en duw de onderkant een beetje tegen elkaar aan zodat het dicht is. Leg de appelroosjes op de bakplaat, en bak ze 20 minuten in de oven. Bestrooi voor het serveren de appelroosjes met poedersuiker of kaneelpoeder.

Variatie:

 Voor de variatie kan je een paar druppels rode of roze eetbare kleurstof doen in het water, wanneer je deze kookt. De kleur trekt dan in de appels waar door deze nog meer gaan lijken op roosjes.

 

_____________________________________________________