Kiki &Co
Alles over opvoeding, voeding, educatie en vermaak.
Koken: Brood...

 

_____________________________________________________

 

Basis regels voor je begint met brood bakken

-      Heb je lang haar? Doe ze dan vast in een staart.

-      Rol je mouwen helemaal omhoog. Niet schuiven!! De kans is groot dat ze dan weer naar beneden schuiven, wanneer je bezig bent.

-      Was je handen goed met zeep.

-      Droog je handen goed af, met een schone handdoek

-      Draag een schort en een koksmuts (Alleen als je dit hebt).


 

_____________________________________________________


Vanille Chocolade broodjes

Ingrediënten:
250 gr bloem, 250 gr Alpro Mild & Cream vanille, 15 gram bakpoeder, 2 eieren, 2 eetlepels suiker, 1 zakje vanille suiker, Snufje zout, 1 reep chocolade in stukjes, 2 eetlepels Alpro Sojadrink light & Poedersuiker om te bestrooien 
 


Benodigdheden:
Mixer met deeghaak, Bakplaat bekleed met bakpapier, beslagkom, voeddingsweegschaal, kommetjes, vork een kwast en een oven.
 
Aan de slag:
Verwarm de oven op 180 graden. Meng de bloem, de (vanille) suiker en zout door elkaar. Klop ondertussen de eieren en de Alpro Mild & Cream met een vork door elkaar.

Voeg het eimengsel bij het meelmengsel en mix dit tot een kleverig beslag. Meng de stukjes chocolade door je beslag heen. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak je handen vochtig met wat water en maak mooie hoopjes van het beslag op de bakplaat. 

Zet de broodjes 20 minuten in de oven en smeer daarna met een kwast de Alpro Sojadrink light over de broodjes heen en zet ze nog 5 minuten terug in de oven. Laat ze iets afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker. De broodjes zijn zoet, zacht en lekker! 


_____________________________________________________

 

Bananen brood

Ingrediënten:

250 gram bloem, 1 theelepel baksoda, 1 snufje zout, 115 gr boter, 115 gr bruine suiker, 2 losgeklopte eieren, 500 gram geprakte overrijpe bananen.

 

Benodigdheden:

Een oven, een langwerpige bakvorm, 2 kommen en een vork.

 

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een langwerpige bakblik lichtjes in. Meng de bloem, de soda en zout in een grote kom. Meng de Boter en bruine suiker in de andere kom, roer de eieren en de geprakte bananen hier doorheen tot dit goed gemengd is. Giet het bananenmengsel bij de bloem mengsel en meng dit er goed doorheen. Giet de mengsel in de cakevorm en bak dit in de oven voor ongeveer 60-65 minuten. Laat je brood 10 minuten afkoelen in de blik en daarna kan het op een rooster verder afkoelen.


 

_________________________________________________

 

Bagels

Ingrediënten:

500 gram tarwebloem, 1 zakje gedroogde gist (fijn gemaakt), 2 eetlepels olie, 1 los geklopt ei, 1 zakje bakpoeder, 275 ml lauw water, 1 los geklopt eiwit, 2 eetlepels sesamzaad of maanzaad.


 Benodigdheden:

1 oven, bakplaat met bakpapier, beslagkom, een maatbeker, plasticfolie, een schone theedoek, kookpan, water, olie om in te vetten, een beetje bloem om te bestrooien.

 

Aan de slag:

Meng de bloem, de gist en het zout in een kom. Voeg al roerend de olie, het ei en het water toe. Blijf roeren tot het 1 stuk deeg word. Dek dit af met plastic folie en laat het 15 minuten rusten.


Vet het werkvlak in met wat olie, en kneed ongeveer 10 minuten je deeg tot het soepel en elastisch is. Vorm de deeg tot een bal en leg deze terug in de kom, dek dit af met plastic folie en laat het een uur rijzen op een warme plaats.


Verdeel het deeg in 10 stukken en vorm ze tot balletjes. Laat de balletjes onder een met bloem bestoven doek 5 minuten rusten. Druk de balletjes plat en druk er in het midden een gat in. Maak de gat met je vingers steeds groter door te draaien. Bedek je werkvlak met bloem en laat de bagels weer 15 minuten rijzen.


Verwarm de oven voor op 225 graden. Breng in een pan water de bakpoeder aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de bagels 1 minuut, keer ze halverwege je minuut om. Laat de bagels uitlekken en leg ze daarna op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk de bagels met het eiwit en bestrooi ze met het sesamzaad of maanzaad. 

  

Bak de bagels in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster en smullen maar!


   _________________________________________________

 

Chocolade wentelteefjes rollen


Ingrediënten:

4 sneetjes bruin of wit brood, 1 ei, 1 zakje vanille suiker, ongeveer 125 ml melk, een klein beetje boter om te bakken en nutella of andere chocolade pasta.


Benodigdheden:

Snijplank, mesje, vork, kom, deegroller, een pan om in te bakken en servies om het te serveren (bord, vork en mes).


Aan de slag:

Snij de korstjes voorzichtig van het brood af. Rol het brood daarna helemaal plat met je deegroller. Smeer het brood met chocolade pasta en rol je brood daarna strak op. Maak je (wentelteefjes) beslag. Mix het ei, de zakje vanille suiker en de melk in een kom en klop dit goed op. Dompel daarna 1 voor 1 de rolletjes brood in het beslag. Zet je pan op het vuur en laat de boter smelten. Bak de brood rollen (die je hebt ondergedompeld in het beslag) mooi bruin. Even laten afkoelen en serveren maar!


Variatie:

Je kan ook stukjes banaan of aardbeien snijden en deze op je besmeerde boterham (met chocopasta) leggen voor je hem oprolt. Geen zin in chocola? Gebruik dan jam, of honing. Geen zin in chocola maar wel iets met fruit? Besmeer het brood dan heel licht met appelstroop en leg er daarna stukjes appels op.

_________________________________________________

 

Ananas-Ham of kip broodjes

 

Ingrediënten:

 2 hamburgerbroodjes, boter, 4 plakken gekookte ham of kip (dikke plakken), 4 schijfjes ananas (uit blik), geraspte kaas en 4 plakjes cheddar kaas. Eventueel bieslook voor de garnering en servies om het te serveren (bord, vork en mes).

 

Benodigdheden:

 Snijplank, grill plaat voor de oven, een oven en ovenwanten, ronde uitsteek vorm (het liefst even groot als de broodjes), mes, en eventueel een blikopener voor het blikje ananas.

 

Aan de slag:

Snij de broodjes doormidden, leg de 4 helften even onder de grill (180 graden) en besmeer ze daarna met boter. Laat je oven wel aan staan, zo kan hij vast voorverwarmen. Leg op elke helft een plakje cheddar kaas. Snij met een ronde uitsteekvorm 4 rondjes uit de plakken ham of kip en leg deze bovenop de cheddar kaas. Laat de ananas goed uitlekken en leg er 1 op elk broodje. Bestrooi de broodjes met het geraspte kaas en eventueel wat gesneden bieslook. Zet je broodjes weer op de grill plaat en stop ze ongeveer 6-7 minuten in de oven. Eet smakelijk!


 Variatie:

Wil je het nog luxer maken? Dan kan je er ook uienringen tussen doen of plakjes tomaat.

Een leuke tip… Serveer hem met een frisse salade.

_________________________________________________

 

Stokbrood pizza

 

Ingrediënten:

1 stokbrood, 4 eetlepels olijfolie, 1 blik pizza saus, 1 blikje tonijn, geraspte kaas, olijven, uien, en bosuitjes.

 

Benodigdheden:

Snijplank, mes, blikopener, bakplaat, oven, ovenwanten, meng kom, lepel & servies om te serveren


 Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij over de hele lengte een kapje van het stokbrood. Haal het zachte kruim uit het brood. Bestrijk de binnenkant van het brood met twee eetlepels olijfolie. Schuif het stokbrood op een bakplaat en doe deze 5 min in de oven. Ondertussen snij je de uien in kleine snippers en de olijven in dunne plakjes. Meng dit alles met twee eetlepels olijfolie door de tonijn en doe er eventueel zout en peper bij naar smaak. Haal het brood na 5 min uit de oven en besmeer deze met pizza saus. Vul het brood daarna met je tonijn mengsel. Strooi de geraspte kaas er over heen. Schuif het stokbrood opnieuw in de oven maar dan voor 15 minuten. Snij je bosuitjes in kleine stukjes en strooi deze over je pizza stokbrood als deze klaar is. Eetsmakkelijk!

 

Variatie:

 Geen fan van tonijn maak dan een mengsel van kip of spekjes.

_________________________________________________