Kiki &Co
Alles over opvoeding, voeding, educatie en vermaak.
Koken: Fruit...

 

_____________________________________________________

Basis regels voor je begint met het fruit

-      Heb je lang haar? Doe ze dan vast in een staart.

-      Rol je mouwen helemaal omhoog. Niet schuiven!! De kans is groot dat ze dan weer naar beneden schuiven, wanneer je bezig bent.

-      Was je handen goed met zeep.

-      Droog je handen goed af, met een schone handdoek.

-      Draag een schort en een koksmuts (Alleen als je dit hebt).


 

_____________________________________________________

 

Appel loempia’s

 

Ingrediënten 

1 pak filodeeg, 3 appels, 3 peren, 4 eetlepels rozijnen, 1 eetlepel citroensap, 5 eetlepels suikers, 1 eetlepel kaneel, 50 gram gesmolten boter

 

 Benodigdheden 

 Eetlepel, snijplank, mes, bakplaat, bakpapier, meng kom, 2 klein kommetje, en kook kwast, een spatel en een oven.

  

Aan de slag 

 Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe in de meng kom het kaneel en de suiker en meng deze door elkaar. Schep ¼ van de mengsel in het kleine kommetje.

 Schil de appels en peren en snij deze in kleine blokjes. Hierna kan je ze in de meng kom doen. Doe hier ook de rozijnen bij, en een klein beetje citroensap. Meng dit dan allemaal goed.

 Neem een vel filodeeg en smeer hier een beetje boter op. Schep een beetje van je appel mix aan het begin van je filodeeg. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het strak op. Leg ze daarna op de bakplaat. Smeer de gesmolten boter over de rollen heen en bestrooi het met de laatste beetje mengsel van het kaneel en de suiker. Doe de bakplaat in de oven en bak de rollen 20 minuten zodat het knapperig en licht bruin word.

 

 

Variatie 

Je kan je appelloempia’s serveren met een beetje slagroom of een bolletje ijs. Ook kan je in plaats van boter in de deeg ook nutella gebruiken en dit dan combineren met aardbeien. 

____________________________________________________________

 

Karamelappels

 

Ingrediënten 

 4 Appels, 200 gram fudge (lonka), Slagroom uit een pakje (Een klein pakje is goed genoeg, je hebt maar een scheutje nodig), Halloween spikkels

 

Benodigdheden 

Fornuis, pan met water en een kom daarboven. Een garde, een bakplaat bedekt met bakpapier. 4 stokjes of saté prikkers.

 

Aan de slag 

Zet de pan gevuld met water op het vuur. Doe de fudge in de kom en leg dit bovenop de pan zodat dit kan smelten. Blijf ondertussen doorroeren met je garde. Dit duurt langer dan het smelten van chocolade. Tussen het roeren door, kan je de appels vast wassen en goed drogen (met een schone doek). Als alles al een beetje gesmolten is kan je er een klein scheutje slagroom bij gieten, blijf wel goed door roeren. Prik de prikker of het stokje in de appel en haal het door de fudge heen. Draai een paar keer zodat het kan uitdruppen. Leg de appels op de bakplaat bedekt met bakpapier, bestrooi deze met wat spikkels en laat ze drogen. Laat de buitenkant weer helemaal hard worden. Daarvoor kan het ook even in de koelkast.

 

Variatie 

 In plaats van fudge kun je ook chocola gebruiken. En in plaats van spikkels kan je ook cocosrasp of nootjes gebruiken. 

 _________________________________________

 

Citroentaart

Ingrediënten:

1 pak tarwebiscuits, 100 gram boter, 1 blik gezoete gecondenseerde melk (397gr), 2 eieren, 3 citroenen en eventueel nog 1 scheutje limoen sap.

 Benodigdheden:

Een oven, kommetje, beslagkom, een lepel, een rasp, citroenperser.


 Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verkruimel de koekjes helemaal fijn. Smelt de boter in een kommetje in de magnetron en meng dit door de fijn gekruimelde koekjes heen.

Druk je mengsel van kruimels in de bodem en aan de zijkant van je taartblik.

Giet nu de gecondenseerde melk in een beslag kom, voeg de eieren toe en roer dit allemaal goed door.

Rasp de schil van 1 citroen en zet deze even opzij. Pers de 3 citroenen en voeg het sap langzaam aan de melk toe, terwijl je blijft roeren. Schenk eventueel nog een scheutje limoen sap erbij. Het mengsel zal steeds dikker worden dus blijf goed roeren. Voeg de geraspte citroenschil erbij en roer het nog een keer goed door.

Giet het citroen mengsel over je kruimel bodem en bak dit 10 minuten in de oven op 180 graden.

Laat je taart afkoelen en zet het vervolgens in de koelkast zodat het goed koud wordt. Voor je het serveert kan je het nog versieren met andere stukjes fruit. Eetsmakelijk en geniet van deze super frisse snelle taart.


  _____________________________________________________

Fruit pannenkoek

Ingrediënten:

1 banaan, 1 ei, twee theelepels kaneelpoeder, kokosolie om in te bakken, stukjes klein gesneden fruit om mee te serveren.

 Benodigdheden:

Een pan, blender met de daarbij behorende kom, snijplank, mes, theelepel, spatel en een bord.


 Aan de slag:

Pureer de banaan helemaal fijn. Doe het ei en de kaneel poeder erbij en mix dit goed.

Smelt een beetje boter in de pan en giet er een beetje beslag bij. (je kan uit deze mix ongeveer 3 kleine pannenkoeken halen). Bak je pannenkoek aan twee kanten mooi bruin.

Serveer je pannenkoeken met een beetje vers fruit.

_____________________________________________________ 

Apple crumble

Ingrediënten:

4 appels, 100 gram donkerbruine basterdsuiker, 125 gr bloem, 150 gr kristalsuiker, 1 eetlepel kaneelpoeder, 1 mespuntje zout, 1 ei, 30 gr boter.

 Benodigdheden:

Mes, snijplank, 1 beslagkom, 1 grote oven schaal of 6 kleine oven bakjes, lepel, 1 klein kommetje (om de boter in te smelten)

 Aan de slag:

Smelt je boter in een kommetje en verwarm daarna de oven voor op 190 graden. Schil de appels en verwijder het klokkenhuis. Snij de appels in schijfjes en doe ze in een beslagkom. Doe nu ook je basterdsuiker in deze kom en meng het goed met de appels.

Vet je oven schaal in met een heel klein beetje boter en verdeel je appels over de gehele schaal. Spoel je beslagkom schoon en droog het af. Meng nu het ei bij de gesmolten boter en meng dit goed. Meng in je grote beslagkom de bloem, de kristalsuiker, de kaneel en het zout. Roer dit goed door, en giet beetje bij beetje de gesmolten boter en ei erbij. Roer dit geheel ook goed, en verdeel het mengsel dan gelijkmatig over je appels.

Nu kan het ongeveer 30 tot 40 minuten in de oven tot de bovenkant bruin en krokant is. Eet smakkelijk!


 Variatie:

Als je het lekker vindt kan je rozijnen en krenten bij de appels doen. Als je er een echte taart er van wil maken, kan je de bodem van het citroentaart recept maken. De rest doe je er dan overheen.

 _____________________________________________________

Kunst met vers fruit


Dit is niet echt een recept maar wel een leuk idee om je fruit zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Alles wat er mooi uitziet, ziet er vaak ook lekkerder uit. En is daarom ook makkelijker om te eten.


 Ingrediënten:

Fruit!

 Benodigdheden:

Een bord om te serveren, een mes, een snijplank, en natuurlijk je vader of je moeder voor al het snijwerk. Het decoreren is natuurlijk de perfecte taak voor jou!


Voorbeelden:

Je kan er nog veel meer van maken. Jij hebt vast en zeker wel een eigen idee! 

 

 

 


 

_____________________________________________________

 

Smoothie


_____________________________________________________

 Ananas ijsjes

Ingrediënten:

1 blikje ananas ringen of blokjes op sap, 1 banaan,

1 blik kokosmelk, 1 half zakje vanille suiker.

 

Benodigdheden:

Een blender, ijsvormpjes, ijsstokjes, een lepel, een snijplank en een fruitmesje.

 

Aan de slag:

Schil je banaan en snij de banaan daarna in plakjes. Daarna mogen deze plakjes in de blender. Heb je ananas ringen? Snij deze dan ook nog in blokjes. Daarna kunnen ook deze met het ananas sap in de blender. Giet daarna de kokosmelk en het halve zakje vanille suiker in de blender. Mix het helemaal fijn tot het helemaal glad word en je geen stukjes meer ziet. Giet daarna het mengsel in je ijsvormpjes. Daarna kunnen ze voor een half uur (30min) de vriezer in. Na de 30 min haal je ze er even uit en prik je de ijsstokjes in de vormpjes. Daarna zet je de ijsjes weer in de vriezer tot ze helemaal bevroren zijn.

 

Variatie:

Andere smaken proberen? Voor Kokosnoot-Frambozenijsjes:

Je houd de zelfde bereidingswijze aan en overige benodigdheden. Alleen de ingrediënten zijn anders:

-      150 gram frambozen - 150 gram blauwe bessen

-      1 blikje kokosmelk - 470ml water

-      235ml appelsap - 170 gram honing

 _____________________________________________________

 

Chocolade- kiwi ijsjes

Ingrediënten:

1 kiwi, 170 gram pure chocolade& 120 ml kokosolie

 

Benodigdheden:

Scherp mesje, snijplank, ijsstokjes, een vel bakpapier

 

Aan de slag:

Schil de kiwi en snij deze in plakken van ongeveer 2,5 cm. Maak een klein scheurtje in de zijkant van de kiwi en steek daar je ijsstokje in.

Verwarm de chocolade en de kokosolie in 1. Laat het vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Doop de kiwi’s in de chocolade. Leg de chocolade-kiwi’s op een vel bakpapier en vries ze in. Je kan ze ook even laten koelen in de koelkast en ze dan direct reserveren.

 

Variatie:

Je kan dit zelfde recept blijven gebruiken,

vervang alleen het fruit (kiwi) in andere vruchten zoals banaan of aardbei.

_____________________________________________________