Kiki &Co
Alles over opvoeding, voeding, educatie en vermaak.
Koken: Koekjes...

_____________________________________________________

Basis regels voor je begint met de koekjes gerechten:

-      Heb je lang haar? Doe ze dan vast in een staart.

-      Rol je mouwen helemaal omhoog. Niet schuiven!! De kans is groot dat ze dan weer naar beneden schuiven, wanneer je bezig bent.

-      Was je handen goed met zeep.

-      Droog je handen goed af, met een schone handdoek

-      Draag een schort en een koksmuts (Alleen als je dit hebt).

 

_____________________________________________________

Kaneel stokjes 

Ingrediënten: 
Plakjes bladerdeeg, 1 ei, kaneelsuiker
en witte chocolade saus

Benodigdheden:
Snijplank, mes, bakplaat, bakpapier, een vork en lepel, een kommetje en een kwast.


Aan de slag:
Snij de plakjes bladerdeeg in vier repen. Leg ze op de bakplaat en prik er met een vork wat gaatjes in. Smeer de reepjes bladerdeeg in met het geklutst ei en strooi hier de kaneelsuiker over. 
Schuif de kaneelstengels in de oven. Bak ze in 20 minuten op 225 graden gaar. 
Als de kaneelstengels helemaal zijn afgekoeld kan je ze serveren met chocolade saus er over heen.  


_____________________________________________________

Kerstkransjes

Ingrediënten:
4 eiwitten
125 gram kristalsuiker 
125 gram poedersuiker 
10 gram maïzena 

Benodigdheden:
Spuitzak, beslagkom, spatel, weegschaal, kommetjes, handmixer, bakplaat, bakpapier en een oven.


Aan de slag:
Klop de eiwitten en kristalsuiker tot het helemaal stevig is en je beslagkom kan omdraaien zonder dat het eruitvalt. Roer  dan voorzichtig met de spatel, de poedersuiker en maïzena door het mengsel heen. Vul je spuitzak met beslag. Op een met bakpapier beklede bakplaat spuit je de kransjes,  sterretjes of hartjes. Je kunt deze natuurlijk zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Bestrooi het met sprinkels en bak ze daarna tussen de 110 en 120 minuten op 100 graden.


_____________________________________________________

Muesli vruchten repen


Ingrediënten:

75 gram grove havervlokken, 300 gram dadels, 45 gram walnoten, 45 gram pecan noten, 1 reep pure chocolade, eventueel 1 handje vol krenten of rozijnen en eventueel nog twee witte repen chocolade.


 Benodigdheden:

Keukenmachine of een snijplank en mes, rechthoekig cake blik, bak papier, beslag kom, en eventueel een kommetje om de witte chocolade in te smelten als je deze gaat gebruiken.

 Aan de slag:

Wij gebruiken een keuken machine. Maar als je deze niet hebt gebruik je een mes en de snijplank.

Maal de walnoten en de pecan noten in grove stukken in de keukenmachine. Giet dit in je beslagkom en maal vervolgens ook de pure chocolade in fijne stukjes. Meng dit alles samen met de havervlokken  (eventueel  de rozijnen) in de beslagkom.

Haal de pitjes uit de dadels en maal ook deze helemaal fijn in je keukenmachine. Kneed nu de dadels door je mix heen tot 1 grote plakkerige bal.

Bedek je cake blik met een vel bakpapier en  leg hier die plakkerige bal in.

Druk de bal helemaal uit over de gehele bodem. En laat het eventjes staan ( 5 minuten). Trek nu voorzichtig je bak papier er uit en snijd de mix in smalle repen. Leg ze in een afgesloten trommel en laat ze uitharden.


Variatie:

Wil je ze net iets lekkerder maken maar wel weer minder gezond. Smelt dan de witte chocolade en verdeel dit over de repen heen. Ook weer alles laten uitharden en klaar. 

________________________________________

Eierkoeken

 

Ingrediënten:

2 eieren, 100 gram suiker, 1 citroen (of 2 theelepels citroen sap), 100 gram bloem of een halve theelepel bakpoeder (of zout).

Benodigdheden:

Een garde, een beslagkom, een maat beker, een oven bakplaat met bakpapier, een theelepel, een rasp (alleen als je een citroen gebruikt) een lepel en een oven.

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren met de suiker tot een dik mengsel. Rasp de helft van de citroenschil en klop (vanaf nu niet meer met je garde maar met je lepel of een spatel) die samen met de bloem en bakpoeder door de eiermassa heen. Klop niet al te lang, anders gaat alle lucht uit je beslag. Bekleed je bakplaat met bakpapier, verdeel daar 6 hoopjes beslag over. Zorg ervoor dat de hoopjes goed uit elkaar liggen. Bak de eierkoeken in de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin gaar.

 

_____________________________________________________

 

 

Koekjes zonder ei

 

Ingrediënten:

 100 gram suiker, 200 gram boter en 300 gram bloem.

Benodigdheden:

Een beslagkom, een maat beker, een oven bakplaat met bakpapier, een oven, een deegroller en koekvormpjes.

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 160 graden. Laat de boter zacht worden, en kneed de boter samen met de suiker tot een zachte massa. Doe de bloem erbij, en kneed verder tot je een mooie bal deeg hebt. Strooi een klein beetje bloem over de tafel en rol de deeg uit. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Druk met je vormpjes, koekjes uit de deeg en leg deze op de bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen.

Variatie (met ei):

Je deeg kan je verschillende smaakjes geven. De basis blijft het zelfde, je voegt er alleen een smaakje aan toe. Bijvoorbeeld: stukjes chocolade, fruithagel, anijs, vanille suiker, of diverse soorten smaakjes siroop.

 

 

 

_____________________________________________________